Logo_vuurwerkbril

Nu alle scholen weer zijn begonnen, zijn de voorbereidingen voor de Nationale Campagne Vuurwerkbril ook gestart. Dit jaar richt de campagne zich vooral op basisschoolleerlingen: zij worden via een online quiz en een fotoactie op Facebook opgeroepen om tijdens de komende jaarwisseling een vuurwerkbril op te zetten.
Het dragen van een vuurwerkbril is niet alleen belangrijk als je zelf vuurwerk afsteekt, maar juist ook als je ernaar kijkt.

De afgelopen jaren waren er tijdens de jaarwisseling gemiddeld tweehonderd vuurwerkslachtoffers met ernstig oogletsel. Van deze slachtoffers werden er jaarlijks zo’n twintig zelfs helemaal blind aan tenminste één oog. Kinderen werden opvallend vaak slachtoffer. Tot vorig jaar, toen was voor het eerst een duidelijke daling te zien in het aantal minderjarige slachtoffers. Aangenomen wordt dat deze ontwikkeling te danken is aan de vuurwerkbril die steeds vaker door zowel volwassenen als kinderen gedragen wordt.

Nul blinde ogen door vuurwerk
Doel van de Nationale Campagne Vuurwerkbril is ervoor te zorgen dat niemand meer blind wordt of oogletsel oploopt door vuurwerk. Het dragen van een vuurwerkbril bij het afsteken van (of kijken naar) vuurwerk, is hiervoor van essentieel belang. De campagne richt zich met name op de bovenbouw van de basisschool: jong geleerd is tenslotte oud gedaan. Door een lesbrief, een online quiz en een fotoactie op Facebook (www.facebook.com/vuurwerkbril) moet het dragen van een vuurwerkbril bij de kinderen én de ouders net zo vanzelfsprekend worden als het dragen van een autogordel.

Toekomst in duigen
Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam: “Verlies je één of beide ogen dan kun je vaak je werk niet meer uitoefenen en moet je ander werk gaan zoeken. Voor kinderen kan het zelfs betekenen dat zij hun droombaan niet meer kunnen verwezenlijken. Kan dit de uitkomst zijn van het vieren van een mooi feest?”.

Nationale Campagne Vuurwerkbril
De partijen die zich hard maken voor ‘nul blinde ogen door vuurwerk’ zijn Oogfonds, Het Oogziekenhuis Rotterdam, de Nederlandse Unie voor Optiekbedrijven (NUVO), het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), Vuurwerkpreventie, Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Meer informatie over de Nationale Campagne Vuurwerkbril, interviews met een oogarts/vuurwerkslachtoffer of tips over het veilig afsteken van vuurwerk? 
Neem gerust contact op met Maaike van Zuilen: bel 06 45 632 117 of mail maaike@philogirl.nl 

© Nationale Onderwijsgids