Normal_9230

ARNHEM - De Cito-toets die leerlingen van de basisschool volgende week te wachten staat, zal dit jaar waarschijnlijk voor de laatste keer in de vertrouwde vorm worden afgenomen, zo meldt Omroep Gelderland.

De toetsingsmethode, die ooit in Arnhem is ontwikkeld, is jarenlang een betrouwbare maatstaf gebleken voor het bepalen van een geschikte vervolgopleiding. In Nederland buigt 85 procent van de leerlingen van het basisonderwijs zich jaarlijks over de toets, maar een school kan zijn leerlingen hier niet toe verplichten.

Dat moet anders, vindt minister van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. In een wetsvoorstel dat zij gisteren indiende bij de Tweede Kamer oppert ze het plan om leerlingen van groep 8 een verplichte centrale eindtoets te laten afnemen.

Zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer hebben nog in te stemmen met het plan, maar de vooruitzichten lijken gunstig. Brancheorganisaties in het basis- en middelbaar onderwijs zitten al jaren te springen om de ontwikkeling van een dergelijke centrale toets toe.

De nieuwe, centrale toets moet de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs versoepelen. In april zal de toets landelijk voor het eerst op proef worden afgenomen.

© Nationale Onderwijsgids