Normal_9258

GRONINGEN - Het bijzonder onderwijs in de stad Groningen heeft een flinke domper te verwerken, nu de beloofde subsidie van enkele miljoenen toch niet verstrekt lijkt te worden.

Omwille van de wettelijke gelijkschakeling met het openbaar onderwijs was het bijzonder onderwijs in de stad een flinke som geld toegezegd. Echter, als het aan wethouder Pastoor van Sociale Zaken, Onderwijs en Jeugd ligt, maakt deze onderwijsstroming niet langer aanspraak op deze subsidie.

Gister accepteerde het college van B&W het advies van de onderzoekscommissie van Leendert Klaassen over het meningsverschil tussen de gemeente en de verzelfstandigde stichting Openbaar Onderwijs Groep Groningen (O2G2). Dat betekent dat de oorspronkelijke bruidsschat opnieuw wordt vastgesteld.

Ten opzichte van de oorspronkelijke bruidsschat, het geld dat de gemeente aan de verzelfstandigde schoolorganisatie mee gaf, gaat het om een extra bedrag van 11,5 miljoen euro. Dat geld is het totaal van de aanvulling op de bruidsschat plus de vermogensreparatie. Zowel de gemeente als O2G2 accepteren het advies van de commissie.

Financiële problemen
Eerder had een onderzoeksbureau al vastgesteld dat de bruidsschat 4,65 miljoen euro hoger had moeten zijn. Maar volgens O2G2 was dat niet genoeg om de financiële problemen op te lossen. Vervolgens heeft het college op verzoek van de gemeenteraad de commissie-Klaassen opdracht gegeven onderzoek te doen naar de verzelfstandiging.

Zorgvuldig
"Klaassen heeft zorgvuldig onderzoek gedaan", aldus het college van B&W, "en komt met de kennis van nu tot een veel hogere uitkering aan het openbaar onderwijs dan de gemeente in 2009 heeft vastgesteld. Nu de geschillen zijn opgelost en O2G2 voldoende basis heeft voor een gezonde toekomst, kan de aandacht weer naar waar die echt hoort: het onderwijs."

Toch laat Wethouder Pastoor, daags na het verschijnen van het rapport van de commissie Klaassen, in een interview met RTV Noord weten dat de situatie aanzienlijk is veranderd. Volgens de landelijke wetgeving zou elke cent die wordt toegekend aan openbaar onderwijs ook aan het bijzonder onderwijs besteed moeten worden.

Na de presentatie van het rapport ging de wethouder met de bestuurders van het bijzonder onderwijs om de tafel om te zoeken naar een oplossing, want het zag er niet naar uit dat beide stromingen hetzelfde bedrag toegekend zou kunnen worden. Vandaag werd duidelijk dat de wethouder niet van plan is hetzelfde bedrag aan het bijzonder onderwijs te geven.

© Nationale Onderwijsgids