Normal_8315

GRONINGEN - Op 7 december ontvangt Minister Schippers van VWS het eerste exemplaar van het Handvest ‘Gezonder Voedingsaanbod op Scholen'.

De ondertekenaars - partijen uit de cateringbranche, automatenbranche, het onderwijs en maatschappelijke organisaties - werken samen met individuele scholen om te zorgen voor een gezonder voedingsaanbod op die scholen.

In het handvest staan afspraken over het verbeteren van het voedingsaanbod op scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Alle ondertekenaars spannen zich in om een gezonder voedingsaanbod op de school te bereiken. Zo'n aanbod bestaat uit minimaal 75 procent basisproducten (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25 procent niet-basisvoedingsmiddelen (snoep, snacks).

Stap voor stap aanpak
Op 7 december zetten de eerste partijen hun handtekening. Dit zijn Veneca, Vida, MBO Diensten platform bewegen en sport, GGD Nederland, Voedingscentrum, Albron Catering, Markies Catering, en Van Leeuwen "Catering op maat". De MBO Raad en VO-Raad betuigen steun aan het handvest.

Het handvest laat in een oogopslag zien bij welke marktpartijen en organisaties scholen terecht kunnen om een meer verantwoord assortiment van eten en drinken te bereiken. De ondertekenaars willen helpen de gezonde keuze gemakkelijker te maken en dus ook: aantrekkelijker.

Het gaat uit van een stap voor stap-aanpak om het aanbod te verbeteren. Alle ondertekenaars leveren hun eigen bijdrage, gaan samenwerken en kennis en ervaring delen. Leveranciers vergroten het assortiment van geschikte producten.

Daarnaast is er informatie en advies op maat, bijvoorbeeld vanuit het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum. De eerste ondertekenende partijen - tevens opstellers van het handvest - roepen tegelijkertijd andere partijen op om zich ook aan het handvest te verbinden.

© Nationale Onderwijsgids