Normal_7882

GRONINGEN - Op donderdag 3 november 2011 vindt er een bijzonder college plaats aan de Rijksuniversiteit Groningen waarbij de docenten even een tandje terug moeten schakelen: de gemiddelde leeftijd van het aanwezige publiek zal namelijk wat lager liggen, zo meldt de RUG. Er worden ongeveer vijfhonderd kinderen van verschillende basisscholen uit Groningen, Friesland en Drenthe verwacht voor de speciale les over geld, banken en economie. Niemand minder dan de rector magnificus van de universiteit, prof.dr. Elmer Sterken, zal de honneurs die dag waarnemen.

Twee keer per jaar organiseert de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de Kinderuniversiteit, een leerzaam en leuk college dat speciaal wordt georganiseerd voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Alle basisscholen uit de regio vonden enkele weken geleden een uitnodiging in de bus. Het initiatief werd met enthousiasme ontvangen, want het duurde slechts twee weken eer het kindercollege was volgeboekt. Scholen die de editie van dit jaar niet kunnen bijwonen, hebben in juni weer een kans.

Wat is geld?
Het onderwerp dat tijdens deze editie centraal staat is geld. Tijdens het college zal worden ingegaan op vragen zoals: Wat is geld eigenlijk? Waarom hebben we geld? Wat doen banken? Hoe zit het met geld en de economie? De docent van dienst is prof.dr. Elmer Sterken. Sterken is sinds februari van dit jaar rector magnificus van de RUG en is behoorlijk ingelezen in de materie. Voordat hij deze functie bekleedde was hij als hoogleraar Monetaire Economie verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Wetenschapsknooppunt
Het college van de Kinderuniversiteit past in het programma van activiteiten van het Wetenschapsknooppunt Noord-Nederland. Steeds vaker bereiken verzoeken tot samenwerking vanuit het basisonderwijs de RUG. De universiteit wil een meer maatschappelijke rol in de regio vervullen. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van het Wetenschapsknooppunt, een gezamenlijk initiatief van RUG, Hanzehogeschool en basisscholen uit de regio.

Scholierenacademie
Dit college van de Kinderuniversiteit wordt georganiseerd door de RUG Scholierenacademie. Voor meer informatie en sfeerimpressies kunt u terecht op de website van de Scholierenacademie (www.rug.nl/kinderuniversiteit).

© Nationale Onderwijsgids