MAARSSEN - Op zondag 6 november organiseren de Stichting Vrienden van Leonardo Maarssen en Schaakvereniging Vegtlust voor de tweede keer een schoolschaaktoernooi voor leerlingen van Leonardo basisscholen en plusklassen en leerlingen van de basisscholen in de gemeente Stichtse Vecht.

Behalve het schaaktoernooi voor de kinderen zijn er ook workshops voor de ouders en leerkrachten, is het een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden en is er een beurs met uitdagende speel-en leermaterialen. Dit toernooi vindt plaats in het Niftarlake college in Maarssen.

Na het succes van vorig jaar spelen nu 70 teams uit het hele land zeven rondes volgens het Zwitsers systeem. Ongeveer 200 ouders en leerkrachten zullen de kinderen begeleiden en de workshops bezoeken. Het schaaktoernooi is een ontmoetingsplaats voor hoogbegaafde basisscholieren, hun ouders en hun leerkrachten. Naast de eer zijn er, dankzij de sponsoren, grote prijzen te winnen.

De diverse workshops, voor ouders en leerkrachten, gaan bijvoorbeeld over hoogbegaafdheid en faalangst, yoga voor ouders en kinderen en leuke scheikundeproefjes. Ook hiervoor kan via de website www.leonardomaarssen.nl ingeschreven worden.

Leonardo onderwijs is onderwijs voor cognitief getalenteerde kinderen. Wist u dat veel hoogbegaafden kampen met psychosomatische klachten, dermate (faal)angstig zijn dat grote afhankelijkheid van de omgeving ontstaat, onderpresteren in gedrag op school of werk en leven met (grote) psychische problemen? Wist u dat maar een op de zes hoogbegaafden de universiteit haalt? Er ligt een belangrijke maatschappelijk taak, om (hoog)begaafdheid in onze samenleving te integreren. Leonardo onderwijs biedt hoogbegaafde kinderen de mogelijkheid om zich prettig te voelen op school en weer lekker te gaan leren.

In Maarssen biedt Jenaplanschool De Regenboog Leonardo onderwijs aan kinderen uit de hele omgeving. Omdat Leonardo onderwijs nog niet erkend wordt door de overheid probeert de Stichting Vrienden van Leonardo Maarssen (SVLM) de extra kosten (kleinere klassen, laptops en vakleerkrachten) bijeen te halen door het werven van sponsors en donoren en activiteiten, zoals het Leonardo Schaak Open, te organiseren.

© Nationale Onderwijsgids