Normal_7771

EINDHOVEN - In Zuidoost-Brabant worden de gevolgen van krimp voelbaar op basisscholen, zo meldt het Eindhovens Dagblad. Basisscholen in de regio worden geconfronteerd met een teruglopend leerlingenaantal.

In 2025 zal volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zestig procent van de Nederlandse gemeenten minder inwoners hebben dan nu. Deze zogeheten krimp is voor basisscholen in Zuid-Oost Brabant al een realiteit: sinds 2007 daalde het aantal leerlingen van 7.034 naar 6.251.

Door de terugloop zijn er al veertig arbeidsplaatsen verdwenen, al zijn gedwongen ontslagen vooralsnog voorkomen. In de toekomst zullen mogelijk meer arbeidsplaatsen verdwijnen. Ook moeten scholen noodgedwongen klassen samenvoegen of zelfs schoolgebouwen sluiten.

Scholen ontvangen gemiddeld 4.500 euro per leerling, waar alles van bekostigd moet worden. Minder leerlingen betekent zodoende direct minder inkomsten.

De nabijheid van België vormt voor de regio een extra probleem. Door de lage kosten van de kinderopvang kiezen veel ouders ervoor hun kinderen over de grens naar een basisschool te sturen.

© Nationale Onderwijsgids