Normal_7574

AMSTERDAM (ANP) - Het multimediafestival voor kinderen Cinekid Amsterdam viert deze maand zijn 25-jarige jubileum, maar de stemming is niet louter feestelijk. Festivaldirecteur Sannette Naeyé vecht voor het voortbestaan van het evenement voor kinderen van 4 tot 14 jaar dat ,,hard getroffen'' wordt door de cultuurbezuinigingen.

Cinekid verliest vanaf 2013 zijn jaarlijkse subsidie van 9 ton, op een omzet van circa 2,4 miljoen euro. Ook is de organisatie bang voor verder teruglopende inkomsten door gemeentebezuinigen. Volgens Naeyé is Cinekid nu gezond en ,,voldoet het aan alle normen van eigen inkomsten''.

Het festival gaat proberen het gat in de begroting op te vangen via het Nederlands Fonds voor de Film en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ook gaat de organisatie inzetten op donaties van particulieren en kleine bedrijven. ,,We zijn al heel actief op het gebied van sponsors en fondsen. Daardoor wordt het voor ons extra moeilijk om er nog meer bij te vinden'', zei Naeyé.

Op het evenement in de Westergasfabriek van 12 tot en met 21 oktober kunnen kinderen terecht voor films, documentaires, televisieseries, workshops en masterclasses. Ook is er van alles te beleven op het gebied van (nieuwe) media in het MediaLab, een digitale speeltuin.