Normal_7874

OEGSTGEEST - Vanochtend vond in CORPUS 'reis door de mens' de officiële kick off plaats van de negende editie van Het Nationaal Schoolontbijt. Dit is de week waarin op 2.500 scholen zo'n 500.000 kinderen samen gaan ontbijten. Rachel, winnares van het Junior Songfestival gaf het startsein.

De Ontbijtcheck: wat voor ontbijtmama ben jij?
Alles onder controle of chaotische ontbijtmama? Uit onderzoek onder bijna 18.000 moeders blijkt dat Nederlandse moeders het ontbijt redelijk onder controle hebben. Echter blijkt dat moeders ontbijtgedrag allesbepalend is of een kind wel of niet ontbijt. Eén op de twintig mama's (5%) geeft schuldbewust toe gewoon chaotisch te zijn en het een grote uitdaging te vinden om de hele familie elke ochtend op tijd met een ontbijt op pad te hebben. De 'carpe diem'-mama (44% van de moeders) eet ook wel eens snel uit het vuistje en geeft daarbij meteen aan dat ze wel wat kunnen verbeteren aan hun ontbijtgedrag. Slechts de helft van de moeders (51%) is een echte 'alles onder controle'- mama, die 's ochtends met kinderen aan tafel ontbijt.

Bruine boterham met hagelslag is favoriet
Uit onderzoek blijkt dat 10% van de kinderen niet dagelijks ontbijten. Brood is veruit de favoriet bij de meeste moeders (65%) en kinderen (70%) als ontbijt. Ouders maken over het algemeen (78%) de keuze voor het type brood dat gegeten wordt. Negen op de tien moeders en kinderen eten bij voorkeur bruin brood, volkoren brood of meergranenbrood. Welk beleg er op het brood komt wordt bij de helft van de gezinnen (48%) samen met kinderen bepaald. De top 3 belegsoorten zijn chocoladehagelslag en vlokken (19%), vleeswaren (15%) en chocopasta (14%).

Ontbijtgedrag 2011: nog even omdraaien
Eén of de vijf gezinsleden skipt regelmatig een ontbijtje. Dit blijkt uit onderzoek van GfK Custom Research onder ruim 1.000 huishoudens. Als voornaamste reden hiervoor wordt uitslapen genoemd (33%). Het ontbijtje zo vroeg op de ochtend niet weg kunnen krijgen staat op de tweede plaats (32%), waarna het gemak van niet ontbijten (19%) en simpelweg tijdgebrek (15%) volgen. Ondanks al deze argumenten weet de Nederlander wel precies waar een goed ontbijt voor zorgt. Zo geeft drie op de vier aan er van doordrongen te zijn dat ontbijt voor een goede start (76%) en voor energie (72%) zorgt. Zeven op de tien mensen geeft aan dat het de stoelgang verbetert (70%).

Right To Play en Bake for Life
Het Nationaal Schoolontbijt steunt Right To Play en Bake for Life. Van de deelnemende scholen wordt een symbolische bijdrage gevraagd van 0,25 euro per ontbijtje. De opbrengst gaat naar beide organisaties. Right To Play is actief in ontwikkelingslanden en zorgt ervoor dat kinderen zich door sport en spel beter ontwikkelen en dat ze zo een betere start hebben in de maatschappij. Bake for Life bouwt bakkerijen en geeft jonge gehandicapten zo een kans om opgeleid te worden tot bakker en zo in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Over de week van Het Nationaal Schoolontbijt
Alle 2.500 deelnemende scholen ontvangen in deze week van Het Nationaal Schoolontbijt goed gevulde ontbijtpakketten. Lokale bakkers leveren deze pakketten samen met het versgebakken brood bij de scholen aan. Het Nationaal Schoolontbijt bestaat uit een assortiment versgebakken bruin- en volkorenbrood en broodjes met halvarine als smeersel en beleg zoals smeerkaas, hardgekookte eieren, fruitstroop, en chocoladehagel. Daarnaast is er verse, halfvolle melk.

Het Nationaal Schoolontbijt is - behalve leuk en feestelijk - ook een leerzaam evenement. Voor de onder-, midden- en bovenbouw is speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Centraal daarbij staat dat kinderen op een aansprekende manier hun eigen ontbijtgedrag onderzoeken en daar op school en thuis verder over praten. Er is een nieuw voorleesboek en een nieuwe interactieve film voor het digibord. Ook de ouders krijgen informatie over het belang van een goed ontbijt.

© Nationale Onderwijsgids