Makkelijkere toets, centrale eindtoets, Citotoets

DEN HAAG - De PVV is niet blij met het idee van een makkelijke versie van de Citotoets voor vmbo'ers en wil het plan voor een centrale eindtoets op basisscholen van staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs niet steunen  als dat ook betekent dat deze versie erin komt. Dat meldt het ANP.

"Als je dit erin laat, kun je alles net zo goed bij het oude laten", aldus Harm Beertema, Tweede Kamerlid van de PVV. Hij stelt dat het erg moeilijk wordt om de plannen van het kabinet te steunen. Het kabinet zal de steun van de PVV of een andere partij wel nodig hebben om de plannen überhaupt door te kunnen voeren.

Het CDA is ook eventueel een optie. Maar ook deze partij wil niet zomaar akkoord gaan met een invoering van een centrale eindtoets voor alle scholieren. Kamerlid Michel Rog van het CDA ziet graag dat scholen niet verplicht worden om de toets bij het Cito af te nemen en dat er na een periode van vier jaar een controle komt om te kijken of de maatregel effectief is.

Ondanks de kritieken uit de Tweede Kamer wil Dekker toch vasthouden aan de makkelijkere versie van de toets. Hij gaat daarin mee met Cito, die stelt dat kinderen uit lagere niveaus door deze toetsversie meer zelfvertrouwen krijgen en dat de toets voor betrouwbaardere resultaten zorgt.

Donderdag zal de Tweede Kamer met de staatssecretaris in gesprek gaan over zijn plan voor de centrale eindtoets.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem