Normal_7224

PURMEREND (ANP) - De bijna 400 leerlingen van basisscholen De Ploegschaar en De Boemerang in Purmerend krijgen ook komende week nog les in vervangende schoolruimtes.

Een ruimer gebied rond de schoolgebouwen is afgezet om asbesthoudend bouwafval te zoeken en te saneren, zo staat vrijdag op de website van de gemeente. Rond de twee aan elkaar grenzende scholen werd maandag asbesthoudend bouwafval aangetroffen.

De leerlingen waren die ochtend op hun eerste schooldag na de vakantie uit voorzorg al naar huis gestuurd. Hoewel het om asbest bleek te gaan dat geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert, werd besloten de kinderen op alternatieve locaties onder te brengen totdat al het bouwafval was opgeruimd.

Compleet gereinigd
De daken van de scholen zijn inmiddels schoongemaakt. Nu wordt gewerkt aan het terrein rond de school. Bij controles in de school werden in een lokaal sporen van asbest aangetroffen. Dit lokaal wordt compleet gereinigd.

Politieonderzoek
De schoolgebouwen zijn afgelopen zomer verbouwd, waarbij asbesthoudende dakplaten zijn verwijderd en vervangen. De platen zijn volgens de gemeente door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd.

De gemeente heeft een certificaat ontvangen als bewijs dat alles veilig en schoon is opgeleverd. De politie is inmiddels een onderzoek begonnen naar de manier waarop de aannemer de werkzaamheden heeft uitgevoerd.

Hierbij wordt onder meer bekeken of de verklaringen van buurtbewoners kloppen, dat bouwvakkers zeer onzorgvuldig met het bouwafval zijn omgegaan. Naar verwachting gaan de scholen 19 september weer open.