Basisschool, openbare basisschool, christelijke basisschool

DEN HAAG - Openbare basisscholen worden door het besluit van de Onderwijsraad om basisscholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten, relatief harder getroffen dan christelijke scholen. Dat meldt Trouw.

Van de openbare basisscholen in Nederland heeft 26 procent een leerlingenaantal onder de 100. Bij de basisscholen van christelijke signatuur ligt dat percentage op 16 procent. Deze cijfers zijn afkomstig uit het rapport van de Onderwijsraad en zijn gebaseerd op het ministerie van OCW.

In absolute zin worden christelijke scholen wel harder getroffen. Het besluit zou de sluiting van 648 christelijke basisscholen betekenen, tegenover 605 scholen voor openbaar onderwijs. Nederland kent echter twee keer meer christelijke dan openbare basisscholen.

Het besluit om scholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten wordt verdedigd door het gebrek aan kwaliteit op verschillende van deze scholen volgens de Onderwijsraad, bijvoorbeeld omdat leraren lesgeven aan meerdere klassen tegelijk. Ook brengen de kleinere scholen relatief hogere kosten met zich mee.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem