utrecht kinderraadsvergadering basisscholen

UTRECHT - Onder leiding van burgemeester Aleid Wolfsen debatteerden leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Utrecht gisteren op het stadhuis over hun stad. Daarover bericht de website van de gemeente Utrecht.

Tijdens het debat stonden verschillende onderwerpen centraal. Hoe moet Utrecht er bijvoorbeeld volgens de kinderen uitzien? Vinden zij veranderingen in hun wijk noodzakelijk? Zo ja, hoe willen ze die veranderingen bewerkstelligen?

De Kinderraadsvergadering biedt leerlingen de mogelijkheid om op een speelse manier kennis te maken met democratie en participatie. De afgelopen maanden hebben zij samen met kinderwerkers en hun leerkracht intensief gewerkt aan hun plannen.

Daarbij werd gefocust op plannen voor een vreedzame school of vreedzame wijk waar kinderen zich onder andere verantwoordelijk voelen voor hun gemeenschap en leren om op democratische wijze besluiten te nemen.

Tijdens de Kinderraadsvergadering (en een daaraan verbonden expositie) konden de leerlingen zelf hun plannen presenteren. Na afloop werden drie oorkondes uitgereikt voor de meest veelbelovende plannen en presentaties.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres