Vandaag bezoekt GroenLinks‐Kamerlid Ineke van Gent de Leonardofdeling van de Groningse Schoolvereniging (GSV). Veel hoogbegaafde klassen (Leonardo klassen) van basisscholen verkeren in financiële problemen doordat er geen ondersteuning is vanuit de overheid.

Ook de Leonardo‐afdeling van de GSV werkt hard aan sponsoring en acties om de financiën rond te krijgen.

Voor hoogbegaafde kinderen is het regulier onderwijs geen oplossing. Het is een mythe dat deze kinderen met hoge cijfers door de basisschool zeilen. Ze vervelen zich, gaan onderpresteren, krijgen een laag zelfbeeld of zetten de klas bijvoorbeeld op zijn kop omdat ze niks te doen hebben.

Het gaat om kinderen met een hoog IQ en doorzettingsvermogen en creativiteit. Dit is 2% van onze bevolking. Hiervan studeert maar 16% af aan de universiteit.

De politiek is al jaren bezig met passend onderwijs. Alleen is dit vooral gericht op kinderen die aan de onderkant niet mee kunnen komen. Maar de kinderen aan de bovenkant van het spectrum zijn vergeten. Zelfs vanuit het excellentie programma van het vorige kabinet is niet één euro naar het Leonardo onderwijs gegaan. Met als gevolg dat Leonardo afdelingen van basisscholen nu langzaam in financiële problemen komen, omdat dit type onderwijs meer geld kost, maar niet erkend wordt als speciaal onderwijs door de overheid.

Het bedrijfsleven staat niet te springen om de sponsorbeurs te trekken en vindt onderwijs een duidelijke taak van de overheid. Het bedrijfsleven ondersteunt al veel maatschappelijke, sociale, culturele en sportieve doelen en trekt een grens als het gaat om financiële ondersteuning van basisonderwijs.

GroenLinks ziet het hoogbegaafdenonderwijs als extra motor achter de kenniseconomie.