Minister Van Bijsterveldt wil leerlingen halverwege de opleiding toetsen om zo te onderzoeken welk niveau zij op dat moment hebben. Deze toetsen zouden op alle niveau's van het basis- en voortgezet onderwijs moeten worden ingevoerd, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Zo zullen basisschoolleerlingen in groep 3 en in groep 8 een toets krijgen. Voor groep 8 bestaat er al de Cito-Eindtoets. Deze toets, die niet verplicht is voor alle scholen, wordt niet door alle basisscholen afgenomen. De toetsen van Van Bijsterveldt zullen wel verplicht worden.

Het idee is dat basisschoolleerlingen die aan het eind van groep 8 nog niet het vereiste niveau hebben gebruik kunnen gaan maken van een schakelklas, kopklas of zomercursus voordat ze naar het voortgezet onderwijs gaan.

Voor vmbo-ers zou de toets in het tweede jaar zitten en voor havisten en vwo-ers in hun derde leerjaar. Het doel is om de onderwijskwaliteit te verhogen. Het voortgezet onderwijs zou ook meer aandacht moeten besteden aan Nederlands, Engels en wiskunde.

© Nationale Onderwijsgids