Het onderwijs in het vak Fries in basisonderwijs en voortgezet onderwijs kan veel beter. Dit blijkt uit het rapport 'Tussen wens en werkelijkheid' ('Tusken winsk en wurklikheid') van de Inspectie van het Onderwijs.

Vandaag biedt hoofdinspecteur Rick Steur het rapport aan aan Jannewietske de Vries, gedeputeerde van de provincie Fryslân.

Ten opzichte van 2005 blijken scholen beter op de hoogte te zijn van de thuistaal van hun leerlingen. Ook hebben ze vaker een taalbeleidsplan.

In de lessen is echter nog weinig verbetering te zien. Het onderwijsaanbod wordt veel te weinig afgestemd op de verschillen tussen leerlingen. Dat is zorgelijk, daar een aanzienlijk deel van de leerlingen het Fries niet van huis uit meegekregen heeft.

Ook de kwaliteitszorg is onvoldoende. Zo analyseren te weinig scholen systematisch de kwaliteit en de opbrengsten van het Friese onderwijs, waardoor het ook lastig is om de kwaliteit te verbeteren.

Veel initiatieven genomen
In de laatste tien jaar zijn veel initiatieven genomen waarvan het onderwijs in het Fries heeft kunnen profiteren. Zo zijn de kerndoelen aangepast, heeft de provincie Fryslân Boppeslach ingezet om het onderwijs in Fryslân te verbeteren, hebben rijk, provincie en schoolbesturen het kwaliteitsakkoord basisonderwijs gesloten en zijn er nieuwe onderwijsmethoden beschikbaar gekomen.

Naar nu blijkt is er nog veel te verbeteren aan de lessen Fries. Overigens is zo'n verbetering nog niet voldoende om de ambities die het rijk en de provincie hebben voor het Fries te realiseren.

De inspectie is er niet zeker van of er in de provincie voldoende draagvlak is voor de versterking van het vak Fries. Een deel van de scholen geeft alleen Fries omdat het moet en directeuren schatten de motivatie van leerlingen en ouders voor het vak Fries vaak laag in.

Regels moeten duidelijker
De inspectie wil erop letten dat scholen voldoen aan de verplichting om Fries aan te bieden. Daarvoor is het wel nodig dat het ontheffingsbeleid van de provincie duidelijker wordt.

Daarnaast moeten er meer docenten bekwaam en bevoegd zijn voor het vak Fries. Hiervoor moeten de regels worden verduidelijkt. Ook dienen lerarenopleidingen te zorgen voor een laagdrempelig aanbod.

Bij deze verbeteringen is een belangrijke rol voor de provincie weggelegd.