De Programmaraad voor het Onderwijsonderzoek (PROO) nodigt wetenschappers uit om onderzoeksvoorstellen in te dienen voor de nieuwe subsidies 'Rekenen in het primair onderwijs'. Het doel van deze subsidies is het onderzoek op het gebied van het rekenonderwijs in het primair onderwijs te stimuleren.

De afstand tussen wetenschap en onderwijspraktijk wordt doorgaans als groot ervaren. Vandaar dat gekozen is voor zowel een wetenschappelijk onderzoeksprogramma als een Research & Development (R&D)-programma.

Een aanvraag voor het R&D-programma richt zich op het toepassen in de klas van de resultaten van fundamenteel onderzoek. Dit traject vergt de deelname van meer partijen dan alleen wetenschappelijke onderzoekers, zoals bijvoorbeeld de Landelijke Pedagogische Centra, HBO-lectoren, PABO's en scholen. Onderzoekers die een voorstel voor een R&D-onderzoek indienen, doen dat daarom samen met partners uit of gericht op de onderwijspraktijk.

In de programmeringsstudie 'Rekenonderzoek in het primair onderwijs' staan de onderwerpen waarover voorstellen ingediend kunnen worden. Het wetenschappelijk onderzoek is gericht op het versterken van het empirisch onderzoek naar effectieve aanpakken in het onderwijs. Het R&D-onderzoek richt zich op het toepasbaar maken van wetenschappelijke kennis.

Op donderdag 18 november is er in Utrecht ten behoeve van het R&D-programma een informatie- en 'matchmakingsbijeenkomst'. Onderzoekers en betrokkenen uit de onderwijspraktijk kunnen hier kort hun idee presenteren om potentiële samenwerkingspartners te vinden. Nadere informatie hierover volgt.

Voor het wetenschappelijk onderzoeksprogramma is voor 4 jaar in totaal € 900.000 beschikbaar. Voor een project kan maximaal € 300.000 subsidie worden aangevraagd. Voor het R&D-onderzoeksprogramma is € 1,8 miljoen beschikbaar; het maximale budget voor een project bedraagt € 900.000. De deadline voor indiening is donderdag 16 december 2010.

Dit onderzoeksprogramma heeft de PROO, ressorterend onder het NWO-gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen (MaGW), opgezet in samenwerking met het NWO-gebied Exacte Wetenschappen.