Nieuwe Islamitische basisschool Den Haag verwacht veel aanmeldingen

Het AIDA College krijgt er naast een middelbare school vanaf volgend schooljaar ook een basisschool bij. Deze gloednieuwe school komt in het Laakkwartier. De beide scholen zullen hun eerste leerlingen aan de start van het nieuwe schooljaar ontvangen, dus in augustus. Er wordt nog gezocht naar een locatie voor de basisschool in Laak, aldus Den Haag FM.

Er was al een langere tijd bekend dat AIDA een middelbare school ging openen aan het Veluweplein. Tijdens het proces van de middelbare school bleek dat er wachtlijsten waren voor islamitische basisscholen en dat er in het Laakkwartier behoefte was aan zo’n school. Daarom heeft AIDA besloten om de plannen uit te breiden met een basisschool.

Behoefte aan Islamitisch onderwijs

Om deze plannen te kunnen realiseren was er enorm veel steun nodig vanuit ouders, maar die steun was er. ‘’Er is echt behoefte aan het onderwijs van de AIDA scholen, voortgezet onderwijs in de regio Den Haag en islamitisch basisonderwijs in Laak’’, aldus AIDA. De aanvragen voor de beide scholen werden door de minister van Onderwijs in 2023 goedgekeurd. Later dat jaar werd de locatie voor de middelbare school aangewezen. AIDA geeft aan dat er voor de basisschool ook al een locatie is gevonden, maar een woordvoerder van de wethouder van Onderwijs geeft aan dat daar geen sprake van is en dat de zoektocht nog bezig is.

Inschrijven in dezelfde maand als ramadan

De woordvoerder geeft wel aan dat de beide scholen gewoon in augustus kunnen beginnen. AIDA hoopt tegen die tijd voor het basisonderwijs 150 leerlingen te ontvangen. Voor het middelbaar onderwijs is er op het AIDA College ruimte voor maximaal 250 leerlingen. Inschrijven voor beide scholen is vanaf nu mogelijk. “Het is mooi dat de inschrijving voor de islamitische scholen precies valt tijdens de ramadan”, aldus AIDA.

Het werven van personeel loopt als een trein volgens AIDA. “Veel leerkrachten en onderwijsprofessionals willen graag lesgeven op islamitische scholen. Om dit concreet te maken: zonder dat we nog maar één vacature hadden geplaatst, waren er voor circa vijftien posities bij het AIDA College al ruim 140 geïnteresseerden.” Binnenkort kunnen ook de leerkrachten solliciteren op een functie bij AIDA. Eerst wil de scholengemeenschap directeuren hebben aangesteld.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema