Koningin Máxima brengt bezoek aan oudste middelbare school van Almere

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt woensdagmiddag 24 januari het stadsdeel Almere Haven in de gemeente Almere. Het bezoek staat in het teken van de bewoners van het stadsdeel, waarbij aandacht is voor de initiatieven om de verbinding tussen wijkgenoten te vergroten en voor hoe inwoners omgaan met de uitdagingen op het gebied van leefbaarheid, kansengelijkheid en eenzaamheid. Dat meldt de Rijksoverheid.

Almere Haven is het oudste stadsdeel van Almere en heeft ongeveer 25.000 inwoners. De eerste woningen in Almere Haven zijn opgeleverd in 1976 en een groot aantal van de eerste bewoners woont nog steeds in het stadsdeel. 

Het bezoek aan Almere Haven start in Het Buurtlokaal, een ontmoetingsplaats waar vrijwilligers verschillende activiteiten organiseren en inwoners samenkomen voor kennismaking en bijpraten, gezamenlijke maaltijden en spelletjes. Koningin Máxima bezoekt de handwerkclub en gaat met deelnemers in gesprek over hun leven in Almere Haven, over wat de activiteiten in Het Buurtlokaal voor hen betekenen en over thema’s die hen bezighouden.

Oudste middelbare school van Almere 

Vervolgens bezoekt Koningin Máxima scholengemeenschap De Meergronden, de oudste middelbare school van Almere. In één van de kunstlokalen vertellen leerlingen over hun deelname aan een kunstproject. Het werk van leerlingen die examen doen in Kunst wordt jaarlijks tentoongesteld op een locatie buiten de school.
Aansluitend spreekt Koningin Máxima in de school met leerlingen, ouders en begeleiders van de Haven Academie. Dit is een initiatief voor leerlingen van de basisscholen in Almere Haven en voor leerlingen van De Meergronden om hun kansen in de wijk te verbeteren. De Haven Academie biedt gratis buitenschoolse activiteiten zoals samen koken en eten, kickboksen, muziek en sieraden maken. Het aanbod van activiteiten wordt samengesteld in overleg met de Haven Academie Jeugdraad, die ook meedenkt over de ontwikkeling van de organisatie.

Senior-Live 

Na het bezoek aan de school gaat Koningin Máxima naar Senior-Live. Met behulp van vrijwilligers ondersteunt deze organisatie senioren bij vragen over het gebruik van hun computer, tablet en smartphone. Senior-Live biedt een wekelijks inloopspreekuur, heeft een telefonische helpdesk en wil mensen met beperkte digitale vaardigheden ondersteunen en hun zelfredzaamheid vergroten. Koningin Máxima sluit aan bij het beantwoorden van vragen over het werken met digitale apparatuur en spreekt hierna met medewerkers, vrijwilligers en deelnemers van Senior-Live over het belang van computerhulp en over het aanbod van cursussen en andere activiteiten om de participatie van ouderen te bevorderen.

Uitdagingen 

Het bezoek aan Almere Haven wordt afgesloten in buurtcentrum Corrosia. Hier gaat Koningin Máxima met een aantal actieve bewoners in gesprek over de uitdagingen in het stadsdeel, over de ideeën om hun leefomgeving te verbeteren en over hun inspanningen om de contacten in de buurt te versterken.     

Door: Nationale Onderwijsgids