Kidsweek Kieswijzer maakt kinderen politiek bewust

Vanaf vandaag staat de Kidsweek Kieswijzer online. Die is bedoeld voor kinderen van 8 tot 13 jaar en biedt deze jonge burgers een unieke kans om in aanloop naar de landelijke verkiezingen hun politieke voorkeur te ontdekken. Dat meldt Kidsweek.

 "Voor kinderen is politiek best ingewikkeld. Wij willen ze laten zien dat het ook leuk kan zijn én dat hun mening ertoe doet", aldus Henrike van Gelder, hoofdredacteur van Kidsweek. "Door over de stellingen van de kieswijzer na te denken, leren kinderen dat politieke besluitvorming betekent dat voors en tegens moeten worden afgewogen. En dat het belangrijk is daarover met elkaar in debat te gaan."

Belangrijke maatschappelijke onderwerpen 

De Kidsweek Kieswijzer legt kinderen dertien stellingen voor over belangrijke maatschappelijke onderwerpen zoals klimaat, migratie en zorg. Ook zijn stellingen toegevoegd over thema's die speciaal hen aangaan. Vlak voor de uitslag van de landelijke verkiezingen wordt bekendgemaakt hoe de kinderen de kieswijzer hebben ingevuld en hoe Nederland eruit zou zien als deze groep burgers het voor het zeggen had. Wat vinden zij bijvoorbeeld zélf van een smartphone-verbod in de klas? En hoe moet Nederland volgens hen met de wolf omgaan? 

De stellingen van de Kidsweek Kieswijzer zijn geschreven in voor kinderen begrijpelijke taal. En er staat bij elke stelling een uitleg van het onderwerp en de overwegingen die daarmee gepaard gaan. Daarmee kunnen kinderen zelf een mening vormen. Ook leren ze voor- en tegenargumenten af te wegen. Bijvoorbeeld: als de tandartscontrole in de basisverzekering komt, dan betekent dat dat de premie van de zorgverzekering omhoog gaat.

Stemmen tijdens verkiezingsdag 

Op 22 november, verkiezingsdag, kunnen kinderen ook echt hun stem uitbrengen op www.kidsweek.nl. Van Gelder: "Dan weten we dus hoe de verdeling in de Tweede Kamer eruit zou zien als kinderen zouden mogen stemmen."

Door: Nationale Onderwijsgids