Middelbare scholen uit Haarlem spreken met wethouder over belangrijke zaken

Vrijdagochtend 20 oktober 2023 is de nieuwe, 4e lichting van de Haarlemse Jongerenraad van start gegaan. Leerlingen van 4 middelbare scholen gingen in gesprek met wethouder van Leeuwen en raadsleden over onderwerpen die belangrijk zijn voor de Haarlemse jeugd. Dat meldt de gemeente Haarlem.

De jongerenraad bestaat sinds 2019 in Haarlem. Dit jaar komen de jongeren uit alle verschillende klassen van de middelbare school, van brugklas tot examenjaar. Ze komen van het Schoter, het Sancta Maria, het Coornhert en voor het eerst doet ook een leerling van het Mendelcollege mee. Het Eerste Christelijk Lyceum (ECL) is nu nog niet vertegenwoordigd in de Jongerenraad maar sluit misschien later ook nog aan.

Armoede en verkeersveiligheid 

De jongeren komen elke 2 weken samen. Tijdens zo’n bijeenkomst gaan de jongeren in gesprek met specialisten over onderwerpen waar ze invloed op uit willen oefenen. Afgelopen jaren waren dit onderwerpen als armoede en verkeersveiligheid. Deze onderwerpen komen misschien ook weer op de lijst van de nieuwe Jongerenraad, samen met bijvoorbeeld evenementen en sportlocaties. 

Eerste stap in de politiek smaakt naar meer 

Wethouder Bas van Leeuwen heette de jongerenraadsleden welkom en gaf meteen wat tips voor het geval deze 1e stap in de politiek naar meer smaakt. Over 2 jaar zijn er namelijk weer gemeenteraadsverkiezingen en een deel van de jongeren is dan al oud genoeg om op de kieslijst te zijn. Tijd dus om zich alvast te gaan verdiepen in de verschillende lokale politieke partijen, aldus van Leeuwen.

Door: Nationale Onderwijsgids