Anonieme roddelkanalen op social media zorgen voor veel ellende

Voor veel nieuwe docenten is Gossip Girl jeugdsentiment, maar tegenwoordig is Gossip Girl iets minder leuk. Roddelen gebeurt altijd, maar met de komst van digitale media als TikTok, Instagram en Snapchat, hebben roddels en geruchten een grote impact op jongeren. De verhalen en roddels die worden verspreid gaat ook een stuk verder dan vroeger. Dat meldt het Onderwijs van Morgen. 

De zogenaamde ‘juicekanalen’ zorgen voor veel problemen op school en bij de leerlingen. De accounts zijn namelijk anoniem en er worden verschillende berichten geplaatst over leerlingen, docenten en andere betrokkenen.

Leugens en smaad 

Het is laster als iemand een leugen vertelt terwijl je weet dat dit een leugen is. Smaad is een verhaal dat waar kan zijn en je reputatie ernstig kan beschadigen. De roddels op de social mediakanalen worden vaak als smaad of later gezien. Er staan berichten op als ‘Hoorde ik nu dat meneer … met een leerling heeft gezoend voor een hoger cijfer?

Strafbaar

De politie waarschuwt in een video over de gevolgen van Gossip Girl-accounts. Het verspreiden van roddels en kwetsende berichten via sociale media is namelijk strafbaar, maar je kan er wel altijd een aangifte van maken.

Telefoonverbod 

Het telefoonverbod dat in 2024 ingaat is eigenlijk bedoeld om de concentratieproblemen tegen te gaan, maar het kan ook zeker van invloed zijn op deze hype. Alle digitale apparaten, waaronder mobiele telefoons, tablets, laptops en zelfs smartwatches zijn dan verboden op school. En minder schermtijd kan ook betekenen dat je minder tijd hebt om roddels te verzamelen en te posten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk