Slagingspercentage voortgezet onderwijs weer bijna op niveau van voor corona

Het aantal leerlingen in het reguliere voortgezet onderwijs dat dit jaar een diploma haalde, ligt weer bijna op het niveau van voor de coronapandemie. Tijdens de afgelopen drie coronajaren lag het slagingspercentage veel hoger, omdat er speciale regels waren om de leerlingen tegemoet te komen in de uitzonderlijke omstandigheden. Zo mochten ze een extra herkansing doen, en één cijfer hoefden ze niet mee te laten tellen mits het niet om een kernvak ging.

Bijna 90 procent van de examenleerlingen slaagde dit jaar, in het eerste jaar sinds corona zonder examenmaatregelen, voor het eindexamen. Dit komt naar voren uit de examenmonitor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul vrijdag met de Tweede Kamer deelde. In een "normaal jaar", dus voor corona, lag dit percentage op 92 procent, blijkt uit de DUO-monitor.

Paul noemt het "een topprestatie waar ze heel trots op mogen zijn". Dat sommige eindexamenkandidaten baalden dat er dit jaar geen examenmaatregelen waren, begrijpt zij "heel goed". "We moeten niet onderschatten welk effect corona heeft gehad op deze groep leerlingen", aldus de minister.

Door: ANP