Verplichte Holocaust-educatie om antisemitisme te voorkomen

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CID) geeft aan dat er regelmatig op scholen zich antisemitische incidenten voordoen. Dat blijkt ook uit het rapport Antisemitisme in het voortgezet onderwijs van de Anne Frank Stichting. Dat meldt VOS/Abb. 

Joodse scholieren werden in 2022 geconfronteerd met scheldpartijen, intimidatie, bedreigingen en soms met fysiek geweld. Sommige scholieren durfden hierdoor niet meer naar school. Er gebeurde bijvoorbeeld dit op een gymnasium in Hilversum: Kinderen vertelden aan hun joodse moeder dat ze op school te horen hadden gekregen dat Hitler een held was en dat joden moesten worden vergast. Ook werden er davidssterren en hakenkruizen getekend. 

Verplicht tijdens vakken aan bod komen 

Het CIDI vindt dat antisemitisme, racisme en andere vormen van haat ‘verplicht en uitdrukkelijk’ in vakken als burgerschapsvorming, maatschappijleer en geschiedenis aan bod moeten komen. Er moet ook tijdens de lerarenopleidingen aandacht aan worden gegeven, zodat toekomstige docenten zelfverzekerder en duidelijker over het onderwijs les kunnen geven. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk