Winnaars nationale eindronde International Junior Science Olympad bekend

Josiah ‘t Hart (15 jaar) derdeklasser van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen, heeft de nationale eindronde voor de 20e International Junior Scienceolympiad (IJSO) gewonnen. Aan de landelijke eindronde, die op 16 juni gehouden is aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, deden 21 leerlingen mee: 6 meisjes en 15 jongens, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3-vwo. Annelie Wetzels (14 jaar) van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven werd beste havist. Dat meldt de SLO. 

De top-6 bestond verder uit een tweede plaats voor Tymon Lukasiak (Murmellius Gymnasium, Alkmaar) en derde werd Oliver Li (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven). Op de vierde plaats: Sebas Benes (Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel), op de vijfde plaats: Daniël Vleugel (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen) en zesde werd Jesse Caron (Stedelijk Gymnasium, Arnhem). De zes winnaars vormen het Nederlandse team dat in december 2023 zal deelnemen aan de 20e internationale IJSO in Bangkok (Thailand). De NL-Talenten-Fondsprijs werd gewonnen door Yu Hao Lin van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Deze prijs is bedoeld om toptalent een financieel zetje in de rug te geven om verdere stappen in hun ontwikkeling te kunnen maken.

IJSO in Thailand 

Veel familieleden van de 21 finalisten, hun docenten en toa’s en andere belangstellenden maakten gebruik van de uitnodiging om deze feestelijke bijeenkomst bij te wonen. De prijzen werden uitgereikt door Sijbrand de Jong, decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. De Jong zei: "Wat een talent en wat een plezier spatte er weer af bij deze nationale eindronde van de IJSO. Alle winnaars van harte gefeliciteerd en natuurlijk met name onze afvaardiging naar de IJSO in Thailand. Succes allemaal. We gaan vast nog veel van jullie horen."

Beste havist 

De prijs aan de beste havist, Annelie Wetzels, werd uitgereikt door Harmen Neidig, directeur Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Neidig zei: "Bij écht excelleren in de natuurwetenschappen doet het er niet toe of je op de havo of het vwo zit. De HAN University of Applied Sciences is daarom trots om opnieuw een prijs aan de beste Havist van de IJSO 2023 te mogen uitreiken."

De Malmberg-scholenprijzen werden uitgereikt door Emiel de Kleijn, olympiade coördinator bij SLO, aan het Raayland College in Venray (havo) en het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel (vwo). De Kleijn: “De stimulerende en ondersteunende rol van docenten en technisch onderwijsassistenten is van essentieel belang. Vertrouwen hebben in je leerlingen en dat ook uitspreken, daar gaat het om. Vandaar dat ik hen dan ook wil bedanken voor het motiveren van hun leerlingen om mee te doen aan de IJSO.”

Profiel- en pakketkeuze 

De IJSO vindt jaarlijks plaats en heeft als doel jonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en te excelleren. In een schriftelijke voorronde worden de besten geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. De top-6 krijgt nog trainingsdagen aan Fontys Hogeschool TNW Eindhoven en de Radboud Universiteit voordat ze uitgezonden worden naar de internationale olympiade.
In 2024 zal de nationale eindronde gehouden worden bij de Gelderse Scholengroep Quadraam.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: SLO