Ondanks hoge kosten zijn kleinschalige, particuliere scholen populair

Ouders kiezen steeds vaker voor particuliere, kleinschaligere scholen. De scholen zijn weliswaar duurder, maar schieten toch als paddenstoelen uit de grond door de hoge vraag naar een alternatievere vorm van onderwijs. Dat meldt RTL Nieuws. 

De belangrijkste reden voor deze vorm van onderwijs is waarschijnlijk corona geweest. Ouders zagen toen dat kun kinderen anders leerden, en sommigen juist ook veel sneller. De scholen springen hierop in door een andere manier van lesgeven. Op sommige scholen wordt meer aandacht besteed aan een eigen levens- of opvoedingswijze. 

Scholen  

Er zijn scholen waar kinderen zelf aan kunnen geven wat ze precies willen leren, scholen die een politieke stroming naleven of scholen waar kinderen met bepaalde verschijnselen extra rust vinden en waar er meer aandacht is voor natuur en ruimte. Op de scholen streven ze naar leren vanuit een eigen motivatie. Het kind word gestimuleerd om zelf meer inbreng te geven, er wordt geleerd in verschillende en gemengde leeftijdsgroepen en er is meer respect voor de natuur en de samenleving.

Tarieven 

De tarieven van particuliere basisscholen lopen volgens Particulier Onderwijs Nederland uiteen van 13.800 euro tot 19.000 euro per schooljaar. Voor een middelbare school, en dan voor met name de bovenbouw, betalen ouders 24.300 euro per jaar. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk