Vmbo-VAKschool Dockinga College stimuleert leerlingen tot lezen

Vmbo- VAKschool van het Dockinga College en Leesconsulent Christien van der Meulen van Bibliotheek Dokkum hebben als doel om leerlingen enthousiast te maken over lezen. Vanuit het project ‘Stimuleringsregeling Leesbevordering’ organiseren ze verschillende activiteiten. Daar hoorden tien minuten lezen na iedere pauze en een boekpresentatie van schrijfster Maren Stoffels bij. Dat meldt Actief Online.  

Met het project hopen de initiatiefnemers dat de leerlingen plezier krijgen in lezen. “Want lezen is belangrijk, zeker in een digitale wereld vol met afkortingen en snel typverkeer.”

Leesvaardigheid gaat achteruit 

De leesvaardigheid van Nederlandse kinderen gaat namelijk al jaren achteruit. Het gemiddelde van Nederland zit voor het eerst onder die van 21 andere Westerse landen, dat blijkt uit een internationaal vergelijkend onderzoek naar leesprestaties, leesattitude en leesgedrag van tienjarige kinderen. Dat laat dus zien dat dit project noodzakelijk is, want lezen vergroot de woordenschat en houdt de kennis van de Nederlandse grammatica en spelling op peil. 

Door: Nationale Onderwijsgids / femke van Arendonk