Verplichte seksuele voorlichting van basisschool tot aan de universiteit

De PvdA  wil graag dat alle universiteiten het initiatief van de Universiteit van Maastricht gaan opvolgen. Zij hebben namelijk een verplicht curriculum seksuele voorlichting ingevoerd. Minister Dijkgraaf wil zelf niet zo ver gaan, maar hij wil wel een regieorgaan oprichten en daarin zullen de rechten van studenten met betrekking tot seksuele veiligheid beter in worden beschreven. Dat meldt ScienceGuide. 

Songül Mutluer van de PvdA benadrukte dat er nog veel beter moet en kan. “Preventie begint wat mij betreft bij het onderwijs. Ik ben zelf een groot voorstander van de aanpak van de Universiteit van Maastricht, waar #metoo-lessen verplicht zijn gesteld voor eerstejaarsstudenten.” Volgens Mutluer blijft het niet alleen bij universiteiten, maar moet het hele onderwijs aandacht besteden aan seksuele voorlichting. “Naar mijn mening moeten we nu een stap verder gaan en een doorlopende leerlijn op het gebied van seksuele vorming implementeren, met aandacht voor de online leefwereld van jongeren. Dit begint op de basisschool en strekt zich uit tot het voortgezet onderwijs, het mbo, hbo en de universiteit.”

Uitbreiding van de meldplicht 

Minister Dijkgraaf gaf aan dat hij momenteel bezig is met een brief over sociale veiligheid, specifiek in het hoger onderwijs. Hij wil onder andere de meldplicht uitbreiden en onderzoek doen naar de zorgplicht die universiteiten hebben voor hun studenten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk