Schoolbieb wil boek verbieden, Nederlandse schrijfster verdedigt boek

De Amerikaans-Chinees-Nederlandse auteur Jean Kwok kreeg een mailtje vanuit Amerika waarin stond dat één van haar boeken werd verbannen uit de schoolbibliotheek. Kwok besloot toen meteen naar Amerika te gaan om haar boek te verdedigen bij het schoolbestuur. “Ik ben een prijswinnend auteur. Ik dacht: hier moet ik iets over zeggen.” Dat meldt RTL Nieuws. 

Dertien jaar geleden bracht Kwok het boek Girl in Translation uit. Het boek gaat over een Chinees meisje dat met haar moeder in Amerika een bestaan probeert op te bouwen. Het boek is in meer dan twintig talen uitgegeven. In Nederland staat het boek bekend onder de titel Bijna Thuis

Discussie 

Bijna Thuis staat met zestig andere boeken op een lijst die door het scholendistrict Central Bucks in Pennsylvania onder de loep wordt genomen. Een paar dingen uit het boek staan ter discussie. Er wordt wiet gerookt, gezoend, en het personage uit het boek heeft één keer seks. Ook wordt er abortus overwogen, maar niet uitgevoerd. Ook zou de grove taal in het boek een probleem zijn. “Maar er staan 85.000 woorden in het boek. Waarvan vier vloekwoorden. En eigenlijk zijn twee daarvan geen vloekwoorden, maar lichaamsdelen”, aldus Kwok.

Gemarginaliseerde stemmen 

“Het boek zou ook een pornografische inhoud hebben, maar dat is echt het belachelijkste dat ik ooit gehoord heb. Als mijn boek een film zou zijn geweest, dan zou het niet eens de 12+ rating krijgen.” Kwok vermoedt dan ook dat de kwestie veel groter is. “Veel boeken die uit scholen worden verbannen komen van gemarginaliseerde stemmen. Zoals mensen met een migratieachtergrond, of queer mensen. Die stemmen verdwijnen als eerste.”

Gevaarlijke trend 

Nu Kwok haar boek verdedigt heeft verwacht ze niet dat het boek terug komt in de schoolbibliotheek. Ze hoopt wel dat het iets kan veranderen en dat ze sommige mensen wel heeft kunnen overtuigen. Ook over de verkoop van haar boeken maakt Kwok zich geen zorgen “Of mijn boek nou hier verbannen wordt of niet is onbelangrijk voor mijn carrière. Het is iets dat ik zelf belangrijk vind, want ik vind het een gevaarlijke trend.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk