Daan en Lars van Hubertus & Berkhoff beste (vmbo)kookteam van Nederland

Ze kunnen het eigenlijk nog niet geloven, maar het is toch echt waar. Daan Kruijd en Lars van Os, leerlingen van de Hubertus & Berkhoff, zijn donderdag 30 maart 2023 gekroond tot beste kookteam van Nederland tijdens de landelijke Culinaire Vakwedstrijd Koken en Serveren voor vmbo-scholen. Een topprestatie, want zij overtuigden de vakkundige jury – sterrenchefs Egon van Hoog en Ingmar Ipema – van hun kooktalent. Dat meldt het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam. 

De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door VSHO vmbo Platform HBR (Horeca Bakkerij Recreatie). Deze editie was de culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff te Amsterdam gastlocatie voor de finale. Namens de school gingen Daan Kruijd, Lars van Os (koken) en Nynke Veenman (serveren) de strijd aan met de acht andere teams voor de titel ‘Nederlands kampioen gastheer/gastvrouw’ en ‘Nederlands kampioen kookteam’. Daan en Lars werden uitgeroepen tot winnaars bij het koken, Nynke sleepte een mooie derde plaats in de wacht als gastvrouw. Haar docent dhr. de Groot  is zeer trots op zijn pupil omdat zij onder zo’n grote druk zeer goed presteerde.

Goede samenwerking 

De jury vond het kookteam van Hubertus & Berkhoff zeer goed samenwerken, met een scherpe focus op de producten, goed georganiseerd en mooie smaken. Daan en Lars zijn heel blij met en trots op de titel. “Wij zijn super trots en vonden het ontzettend spannend, maar heel leuk en leerzaam. Wij gaan over een aantal weken goed voorbereid de examens in!”, aldus de twee leerlingen. Hun docent dhr. Moinat is ontzettend trots: “Fijn om een steentje bij te dragen dat Daan en Lars boven zichzelf zijn uitgestegen, maar vooral trots te laten zijn op dit mooie vak.” 

Ieder wedstrijdteam bestond uit drie leerlingen; twee koks en een gastheer/gastvrouw. De koks verzorgden een lunch voor genodigden en konden daarbij punten scoren op onderdelen als kooktechniek, smaak en hygiëne. De gastheren en gastvrouwen deden een aantal testen, zoals tafeldekken, etiquetteleer en wijnkennis. Vervolgens serveerden zij de lunch uit aan de aanwezige gasten, vertegenwoordigers van de scholen, sponsoren en natuurlijk vakmensen uit de horeca.

De jury 

De leerlingen werden beoordeeld door een jury bestaande uit chef-koks, managers en maître sommeliers van gerenommeerde (sterren)restaurants en hotels. De juryleden die de kookteams beoordeelden waren Egon van Hoof, chef-kok en eigenaar van sterrenrestaurant MOS (Amsterdam) en Ingmar Ipema, executive chef Mondi Group van The College Hotel, Corendon City Hotel en Corendon Village Hotel. De juryleden voor de beoordeling van de gastheren/gastvrouwen waren Peter Bruins, voormalig maître van tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns (Overveen) en Kim Poortman, restaurant-supervisor van de serre van het Okura Hotel (Amsterdam).

Door: Nationale Onderwijsgids