Examenperiode van start voor scholieren vmbo basis- en kader

Voor een kleine 40.000 vmbo-leerlingen gaat de examenperiode maandag van start. Scholen kunnen de digitale eindexamens voor leerlingen van het vmbo basis- en kaderonderwijs vanaf 3 april afnemen.

Vrijwel alle scholen maken volgens het College voor Toetsen en Examens (CvTE) gebruik van de optie voor het flexibel afnemen van de digitale examens. Dat kan alleen voor de leerwegen vmbo basis en kader. Volgens een woordvoerster van het college zijn twee of drie scholen nog niet overgegaan op de digitale flexibele examens. De leerlingen van die scholen doen dus mee aan de centraal schriftelijke examens. Die beginnen op 11 mei. Vanaf 2025 moeten overigens alle vmbo-scholen zijn overgestapt op de digitale flexibele examens.

In totaal doen volgens het CvTE dit jaar ongeveer 186.000 middelbare scholieren examen. Dat aantal kan uiteindelijk iets lager uitvallen, legt de woordvoerster uit, omdat scholen een ruime marge aanhouden bij het bestellen van de centrale examens bij DUO.

Periode digitale examen twee weken langer 

Ook dit jaar zijn er nog "kleine maatregelen" nodig voor de centrale examens in het voorgezet onderwijs, omdat de gevolgen van de coronacrisis nog steeds merkbaar zijn in het onderwijs. Zo is de periode dat vmbo basis- en kaderleerlingen het digitale examen kunnen doen twee weken langer. Scholen hebben tot 21 juli om de examens af te nemen.

Door: ANP