Onderwijsinspectie tegen lagere lat examens voortgezet onderwijs

De Onderwijsinspectie vindt het een slecht idee om ook dit jaar voor eindexamenkandidaten uit het voortgezet onderwijs de lat lager te leggen. De Onderwijsinspectie laat dit aan NRC weten in een reactie op de pleidooien om vanwege de gevolgen van de coronacrisis weer een jaar soepeler om te gaan met de examens. Dat meldt VOS/ABB.

“Examenmaatregelen waarbij de lat lager gelegd wordt, zijn niet in het belang van de leerling en schadelijk voor de waarde van het diploma. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor een aangepaste normering.”, aldus een woordvoerder.

Voldoende bagage 

Vervolgopleidingen en werkgevers moeten erop kunnen rekenen dat een diploma van het voortgezet onderwijs staat voor bepaalde kennis en kunde. “Je hebt tenslotte voldoende bagage nodig om succesvol je onderwijsloopbaan te kunnen vervolgen.”

Struikelen tijdens een opleiding aan de universiteit 

Ook universiteiten waren al tegen het versoepelen van de examenmaatregelen. Ze geven aan dat je dan het probleem verschuift, want als je de lat lager legt dan struikelt een deel alsnog tijdens zijn/haar opleiding aan een universiteit. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk