Om het mesgeweld te stoppen pleit partij Van Haga voor invoeren schoolcops

Wybren van Haga wil dat er in Nederland een ‘schoolcops’ wordt ingevoerd. Het Kamerlid wil dat politieagenten op scholen onaangekondigd kunnen controleren op wapen- en drugsbezit. De aanleiding hiervoor is de toename van geweld onder tieners en jongeren. Dat meldt Metro. 

Zo is er vorige maand een 14-jarige scholier in Hoorn neergestoken tijdens een ruzie. Hij overleed later in het ziekenhuis. In de nacht van zondag op maandag werden in Den Haag twee jongens van 16 en 19 neergestoken. De 16-jarige verdachte werd later opgepakt. 

Leeftijd dader 

Van Haga en zijn partij vragen zich af wat die jongeren, die messen bij zich dragen, in vredesnaam bezielt. De politie maakt zich ook zorgen over de toename van het steekgeweld in Nederland en dan met name over de leeftijd van de daders. Het aantal 12- tot 17-jarigen dat betrokken is bij een ernstig of fataal geweldsdelict met een steekwapen is de laatste jaren alleen maar toegenomen. 

Meldings- en registratieplicht voor scholen 

Olaf Ephraim, lid van Van Haga, vindt het invoeren van een schoolcops erg belangrijk. Het Kamerlid wil ook een verplichte meldings- en registratieplicht voor scholen over geweldsdelicten, wapen en/of drugsbezit en ernstige bedreigingen.

Voorlichtingslessen 

Er zouden landelijk voorlichtingslessen op scholen moeten komen, waarbij ervaringsdeskundigen vertellen over wapengebruik. Dat zou dan zeker moeten gebeuren op scholen waar het wapenbezit onder jongeren het grootst is. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk