Scholen houden rekening met corona-uitbraak en vervroegen open dag

Drentse middelbare scholen halen hun open dag voor leerlingen uit het basisonderwijs enkele maanden naar voren. Zij willen hiermee een eventuele nieuwe lockdown vanwege een corona-uitbraak voor zijn. Dat meldt RTV Drenthe. 

Met de keuze om in oktober al een open dag te houden hopen de Meppeler onderwijsinstellingen zeker te weten dat corona geen roet in het eten gooit. Michiel de Boer van Terra Meppel: “Oktober is nog een veilige periode. Naarmate de winter dichterbij komt, wordt de kans op maatregelen groter.”

Coronamaatregelen 

Ook RSG Wolfsbos in Hoogeveen gooit vanwege een eventuele nieuwe corona-uitbraak de planning om. Hier wordt januari ook ingeruild voor oktober. Volgens Sytske Poppinga is ‘persoonlijk contact’ en ‘sfeer proeven’ heel belangrijk voor de kinderen die volgend jaar zomer de overstap maken naar het voortgezet onderwijs. “De afgelopen jaren was dat lastig vanwege alle coronamaatregelen”, zegt Poppinga. De keuze voor 7 oktober is bewust. “Want wie weet of er in januari weer coronamaatregelen gelden.”

Open dag 

Zo zijn er meer scholen die rekening houden met wat er wellicht komen gaat in de winter. Het Dr. Nassau College in Assen houdt ieder jaar al een kleinschalige open dag in oktober, maar heeft nu besloten om deze groter te maken. 

Meerdere gelegenheden 

Overigens zijn er ook nog genoeg scholen die hun planning niet aanpassen. Hogeschool NHL Stenden kan goed leven met het alternatief: een online open dag. Ook het Drenthe College doet niets anders in vergelijking met de jaren voor corona. Gedurende het schooljaar kunnen studenten tijdens meerdere gelegenheden al langs komen om de sfeer te proeven. De onderwijsinstelling acht de kans vrij klein dat nu weer niet alles door kan gaan. Daarnaast zijn er ook nog scholen die nog lang geen besluit hebben genomen over de open dag. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk