Toneelstuk 'Go F*ck Yourself Rocket' door Nederlandse en Oekraïense kinderen

De Amsterdamse Jeugdtheaterschool speelt deze week twee keer het toneelstuk ‘Go F*ck Yourself Rocket’. De kinderen repeteren al twee maanden voor het toneelstuk. Dat doen ze samen met zeven gevluchte kinderen uit Oekraïne. Ze vertellen het verhaal over het leven in de oorlog als tiener. Dat meldt AT5.

Iana Gudzenko is eigenlijk regisseur in Oekraïne, maar toen de oorlog uitbrak vluchtte ze naar Nederland. “Aan het begin van de oorlog werd een deel van dit stuk meteen geschreven, en ik wist dat ik hier iets mee wilde doen.” Eenmaal in Nederland kwam Gudzenko iemand tegen van de toneelgroep en samen besloten ze verder aan het stuk te werken. “We hebben ook echte gebeurtenissen in het stuk verwerkt, zodat het realistisch is”, aldus Gudzenko.

Situatie in Oekraïne 

Vooral voor de Oekraïense kinderen is het lastig om het stuk te spelen. Het doet ze denken aan de situatie in hun thuisland, waar zij ook in hebben gezeten. “Ik hoorde thuis geluiden van sirenes en raketten. In dit stuk is dat ook te horen en dat komt alles wel weer heel dichtbij”, aldus Alexander die uit Kiev is gevlucht. 

Stress 

De regisseurs hebben heel bewust gekozen voor het onderwerp oorlog. “Als kinderen het te heftig vinden, praten we daar met elkaar over. Maar door dit te spelen kunnen de kinderen wel hun stress proberen los te laten.”

De voorstelling is donderdag 7 juli te zien in theater de Krakeling in het Westerpark. Zaterdag 9 juli wordt het stuk voor Oekraïners gespeeld in de Griffioen in Amstelveen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk