Gomarus Scholengemeenschap niet vervolgd voor discriminatie om geaardheid

De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem wordt niet vervolgd vanwege dwang en discriminatie tegen homoseksuele leerlingen door medewerkers van de school. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft dit besloten. De school heeft namelijk zijn beleid aangepast. Dat meldt de NOS.

Omdat de scholengemeenschap in het nieuwe beleid geen onderscheid meer maakt in de behandeling van leerlingen op basis van seksuele geaardheid, wordt er geen strafvervolging meer ingesteld. Wel heeft het Gomarus zich volgens het OM schuldig gemaakt aan dwang. Ook was volgens het OM het schoolbeleid vroeger op zo’n manier was ingericht dat er tot discriminatie werd ingezet. 

Artikel 12-klacht 

Als de aangevers het niet eens zijn met de beslissing van het OM, dan kunnen zij een zogenoemde artikel 12-klacht indienen bij het gerechtshof.

Uit de kast 

In een artikel van NRC vorig jaar maart verklaarden oud-leerlingen dat ze gedwongen werden om uit de kast te komen tegenover hun ouders. Dat moest ook als ze daar zelf nog niet aan toe waren. Na dit artikel begon het OM een strafrechtelijk onderzoek

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk