Telefoontje als je gezakt bent en een cabrio voor de deur voor geslaagde leerlingen

Vwo’ers, havisten en vmbo’ers (theoretische en gemengde leerweg) krijgen vandaag te horen of ze geslaagd of toch gezakt zijn. Met dit verlossende antwoord komt er een einde aan een vreemd schooljaar, dat weer door het coronavirus en de daarbij behorende maatregelen werd beïnvloed. Dat meldt RTV Drenthe.

Scholieren van het Dr. Nassau College in Norg hopen dat ze vanmiddag niet gebeld worden, want dat zou betekenen dat ze gezakt zijn. Als er een dubbeldekker-cabrio voor de deur staat dan mogen ze een vreugdedansje doen, want dan zijn ze geslaagd. Vanaf 13.00 rijdt deze bus namelijk langs alle geslaagde leerlingen.

Coronaregels 

Er bestaat een kans dat het slagingspercentage dit jaar hoger is dan andere jaren. Dat komt door de soepele regels vanwege corona. Een leerling mag één of meerdere vakken naar het tweede tijdvak schuiven zodat er meer tijd is om zich voor te bereiden. Ook is er een extra herkansing en mag er een vak weggestreept worden. Dat geldt echter niet voor de kernvakken Nederlands, wiskunde of Engels. 

Vmbo-kader en - basis 

De vmbo-kader en -basis leerlingen horen pas op 15 juni of ze zijn geslaagd. Vanwege de soepelere regels hebben de normeringsexperts minder de tijd gehad om de examens te normeren. Daarom is er besloten om een gedeelte naar achteren te verschuiven. Minister Dennis Wiersma hoopt erop dat volgend jaar alles weer normaal gaat.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk