Onderwijs in coronatijd blijft leerlingen ook na eindexamens achtervolgen

Leerlingen die donderdag aan hun eindexamens beginnen gaan bij vervolgopleidingen de gevolgen van het onderwijs in coronatijd ondervinden. Deze leerlingen moeten extra in de gaten worden gehouden omdat de 2,5 jaar aan dichte scholen en online onderwijs voor alles behalve een normale schooltijd hebben gezorgd. Dat zeggen de VO-raad en actiegroep LAKS tegen NU.nl

De beide organisaties benadrukken wel dat ieder kind deze periode op een andere manier heeft beleefd. “Er zijn ook leerlingen die het prettiger vonden om zelfstandiger te werken en die minder last hadden van afleiding”, aldus Stan Termeer namens de VO-raad. 

Digitale wiskundeles 

LAKS-voorzitter Iben Maas sluit zich daarbij aan. Veel leerlingen vinden het namelijk lastig om dingen onder de knie te krijgen die digitaal zijn uitgelegd. “Het is heel moeilijk om in een digitale wiskundeles volledig te begrijpen wat bijvoorbeeld een wortelvergelijking is.”

Extra herkansing 

Om de leerlingen tegemoet te komen zijn de eisen aan een diploma ietwat versimpeld. Leerlingen krijgen nu een extra herkansing en ze kunnen hun vakken spreiden over de tijdsvakken waarin de examens worden gegeven. Op die manier hebben ze meer tijd om zich goed voor te bereiden. 

Coronageneratie 

De VO-raad pleit wel voor een Nederlands onderwijssysteem dat de ‘coronageneratie’ de komende jaren goed in de gaten houdt. “Corona heeft zijn stempel gedrukt. Leerlingen konden niets aan de situatie doen.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk