Uitspraken onderwijsminster zorgen voor verbijstering bij bestuurder SvPO-scholen

Voorzitter Misha van Denderen van Scholen voor Persoonlijk Onderwijs heeft een brief geschreven aan de ouders van kinderen die op deze scholen zitten. In de brief staat onder andere: ‘Pasen kan aanleiding zijn voor bezinning, maar afgelopen dagen zaten we vooral met frustratie en verbijstering.’ Daarmee reageert Van Denderen op de uitspraak van onderwijsminister Dennis Wiersma. Dat meldt Omrop Fryslân.

Wiersma had eerder gezegd dat de bestuurder van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs zo snel mogelijk moet opstappen. Als de bestuurder niet opstapt dan maakt de minister geen geld meer over naar de schoolstichting. Wiersma doet deze uitspraak naar aanleiding van een onderzoek van de onderwijsinspectie.

Uit dat onderzoek blijkt dat er 22 miljoen euro aan publiek geld onrechtmatig is besteed. Ongeveer 16 miljoen euro is bij private stichtingen terecht gekomen waar de schoolbestuurder zeggenschap over heeft. 

Huisvesting 

Volgens Van Denderen is dit niet waar. “Om te beginnen is 6 miljoen euro door de scholen onderling overgemaakt om elkaar te steunen.” De andere 16 miljoen euro is gebruikt voor huisvestiging. “Het bedrag kon gespaard worden omdat nieuwe scholen eerst alleen een onderbouw hebben. Die is goedkoper dan de bovenbouw en daardoor houden scholen de eerste paar jaar geld over.

Bekostiging scholen 

Van Denderen schrijft ook dat ze een oplossing voor de problemen bij de SvPO-scholen heeft aangedragen, maar minister Wiersma zou daar niet op gereageerd hebben. Toch zegt Van Denderen wel bereid te zijn om op te stappen, maar alleen als de minister de garantie geeft dat de scholen de komende zes jaar bekostigd worden. Ook als de leerlingennorm niet wordt behaald. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk