AOb vindt plan voor studiestart zonder diploma een erg slecht idee

Leerlingen die nog niet alle vakken hebben gehaald op de middelbare school moeten wel alvast kunnen beginnen aan een vervolgopleiding. De VO-raad pleit hiervoor, maar de AOb is het daar niet mee eens. Dat meldt de AOb. 

In het Algemeen Dagblad roept de nieuwe voorzitter van de VO-raad Henk Hagoort op om soepel om te gaan met leerlingen die niet al hun vakken halen tijdens het eindexamen. Zij zouden zonder diploma toch aan een vervolgopleiding kunnen beginnen en de vakken dan op een later tijdstip inhalen. Daarover wil Hagoort in gesprek met roc’s, hogescholen en universiteiten. 

Bonusjaar 

Ook wil de VO-raad een bonusjaar dat zittenblijvers moet voorkomen. Leerlingen die het lastig vinden om de draag weer op te pakken komen in één klas waar ze meer tijd krijgen. Ze gaan dan verder in het schooljaar waar ze gebleven zijn. 

Eindexamens zijn nodig 

AOb-bestuurder Jelmer Evers vindt de plannen erg slecht. De eindexamens zijn juist nodig om het voortgezet onderwijs af te sluiten. “Het is een onafhankelijke toets waarmee we testen of leerlingen voldoende kennis hebben opgedaan en die de toegang is tot het vervolgonderwijs.”

Coronapandemie 

Onlangs werd ook al bekend dat de eindexamenkandidaten van dit jaar weer een vak mag wegstrepen op hun eindlijst. Ook komt er weer een extra herkansing en een derde tijdvak. Dit allemaal vanwege de coronapandemie en de gevolgen die deze pandemie had op het onderwijs. 

Evers vindt net als ieder ander dat de leerlingen in een rotsituatie naar school moesten de afgelopen twee jaar, maar vindt ook dat ze leerlingen nu al terecht tegemoetkomen. “Vorig jaar zorgden deze maatregelen voor de hoogste slagingspercentages. Ik vind het raar dat de schoolbestuurders deze maatregelen nu al ter discussie stellen en nog een stap verder willen.”

De basis 

De basis moet op orde zijn voor de leerlingen. Evers vindt dat elke leerling een goede docent moet hebben en dat de klassen kleiner en overzichtelijker worden. “Dat zou pas echt helpen om de achterstanden weg te werken.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk