'Jongeren stoppen met school omdat waar ze goed in zijn niet mogen doen'

Elk jaar brengt het CPB een negatief bericht naar buiten over het aantal voortijdig schoolverlaters. Minister Dijkgraaf (Onderwijs) schreef deze week in een brief aan de Tweede Kamer dat in totaal 24.385 leerlingen het onderwijs verlieten zonder papiertje. Dat zijn er 1.619, of ruim 7 procent, meer dan het jaar ervoor. Het huidige schoolsysteem blijft falen om groepen jongeren over de eindstreep te trekken. Het wordt tijd voor een fundamentele wijziging in de manier hoe voortijdige schoolverlaters worden klaargestoomd voor een baan met toekomst. Dat meldt ANP Expert Support.

Minister Dijkgraaf beschrijft een aantal factoren die leiden tot het aantal voortijdig schoolverlaters, zoals mentale klachten onder jongeren, het maken van verkeerde studiekeuzes, en het feit dat sommigen een baantje prevaleren boven een opleiding. Feit is dat grote groepen jongeren door een combinatie van psychische, sociale en financiële problemen uitvallen in het reguliere onderwijs. Zonder diploma hebben zij vrijwel geen kans op een baan met toekomst.

Digitale skills 

Doen waar je goed in bent. Daar ligt de oplossing voor deze voortijdige schoolverlaters. De huidige opleidingprogramma’s zijn onvoldoende gericht op de ‘natuurlijke’ digitale skills van deze generatie. Dat moet echt veel beter. Deze jongeren zijn praktisch geboren met een smartphone in hun hand en ademen social media. Daarom biedt The Young Digitals deze groep een 24 maanden programma waarin zij de juiste skills leren en waardevolle werkervaring opdoen om als online marketeer aan de slag te gaan.

Online marketeer 

In de eerste fase van dit programma leren deelnemers in een tienweekse gratis training de belangrijkste digitale basisvaardigheden. Vervolgens komen zij in loondienst bij de sociale onderneming om waardevolle werkervaring op te doen. Onder begeleiding van ervaren marketing professionals werken deze jongeren voor organisaties als De Vegetarische Slager, VodafoneZiggo en UNICEF. Tijdens de derde stap doen deze jongeren werkervaring op via detachering. Al meer dan 120 jongeren in de regio Den Haag en Rotterdam hebben deelgenomen aan dit programma en meer dan 70 hebben een baan als online marketeer gevonden.

The Young Digitals opent in april, na Den Haag en Rotterdam, de deuren van haar derde locatie in Utrecht. Overal in Nederland zijn er jongeren met onlinetalent die buiten de boot dreigen te vallen. Jongeren die hard willen werken aan hun toekomst. Wij staan in de startblokken om vroegtijdig schoolverlaters te helpen bij een kickstart van hun carrière. Immers, elk talent verdient een kans.

Door: Nationale Onderwijsgids