Gevluchte Oekraïense kinderen hebben in Nederland recht op onderwijs

Kinderen uit Oekraïne die gevlucht zijn vanwege de oorlog met Rusland hebben hier recht op onderwijs. Dat bevestigen onderwijsminister Dennis Wiersma en staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid. PO-voorzitter Freddy Weima zegt dat scholen gemotiveerd genoeg zijn om ook voor deze kinderen onderwijs te verzorgen. Dat meldt VOS/ABB. 

Weima vertelde in een interview op Radio 1 dat de PO-Raad in gesprek is met het ministerie van OCW om zo snel mogelijk onderwijs voor vluchtelingenkinderen van de grond te krijgen. Op sommige scholen wordt er zelfs al les gegeven aan Oekraïense leerlingen.

Personeelsuitval 

Ook zei Weima dat er nog wel veel onduidelijk is. Zo weet nog niemand hoeveel kinderen vanuit Oekraïne naar Nederland zullen komen en hoe lang ze hier blijven. Veel scholen kampen ook nog met personeelsuitval vanwege corona en met een lerarentekort. 

Taalscholen en taalklassen 

Bijna niemand in het Nederlandse onderwijs spreekt Oekraïens of Russisch, dus dat wordt nog een klein dingetje. Maar volgens Weima is er veel ervaring met taalscholen en taalklassen. Ook dat hoeft dus geen reden te zijn om geen Oekraïense kinderen in klassen op te nemen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk