Citytrainer helpt vmbo-leerlingen met het ontdekken van hun talent

Stel je voor: je bent tussen de 14 en 17 jaar en op zoek naar waar je goed in bent. Je wilt keuzes maken voor je toekomst, maar hoe begin je daarmee? Grote kans dat Citytrainer je daarbij kan helpen. Dit jaar gaan drie vmbo-scholen in ’s-Hertogenbosch aan de slag met deze beproefde methode. Citytrainer helpt leerlingen hun talenten te ontdekken, deze uit te uitvoeren in de praktijk en nieuwe mensen te ontmoeten. Het is de bedoeling dat de komende twee jaren 250 jongeren de uitdaging aangaan. Dit meldt de gemeente 's-Hertogenbosch.

Citytrainer is een programma dat al twaalf jaar lang honderden mensen in ’s-Hertogenbosch helpt hun creatieve, sportieve, organisatorische en sociale talenten te ontwikkelen en vervolgens in te zetten de praktijk. “Ik was niet goed in samenwerken voor Citytrainer. Ik deed liever mijn eigen ding in mijn eigen wereld. Ik heb op de cursus geleerd dat iedereen iets kan en iets bijdraagt en dat ik andere mensen kan ondersteunen in hun taak”, aldus Citytrainer Bas.

Passende plek in de gemeente 

Citytrainer richt zich vooral op de praktijk. Deelnemers leren er presenteren, samenwerken, organiseren en begeleiden. Vervolgens gaan ze deze vaardigheden toepassen op een passende plek in de gemeente. Dat kan een bedrijf zijn, maar ook bijvoorbeeld een organisatie op het gebied van sport, cultuur, milieu of zorg. Het gehele traject wordt in zes maanden doorlopen.

Praktische manier van leren 

Door Citytrainer in te bouwen op school en in schooltijd aan te bieden, maken veel meer jongeren gebruik van deze praktische manier van leren. Het resultaat daarvan is dat vmbo-jongeren zichtbaar actief zijn bij maatschappelijke activiteiten en organisaties. Onder andere doordat ze zelf acties of evenementen organiseren. Op die manier gaan persoonlijke ontwikkeling – meer zelfvertrouwen, een betere kijk op jezelf en op anderen – en het bijdragen aan nuttige of leuke activiteiten voor anderen hand in hand.

"Met het bouwen aan een nieuw netwerk, geven wij met behulp van dit traject meer mee dan een papiertje. Dat is een geschenk voor het leven en verhoogt de kans op succes in vervolgopleiding en/of werk. Vmbo-jongeren krijgen zo een flinke steun in de rug. En daar doen we het voor", aldus Fleur Cerini, algemeen directeur Van Maerlant en Bossche Vakschool.

Subsidie 

Naast het Van Maerlant en de Bossche Vakschool gaan ook Yuverta en de ISK met Citytrainer aan de slag. Ze worden daarbij ondersteund door Huis73, ’S-PORT, evenementenbureau Artishock en de gemeente ’s-Hertogenbosch. Citytrainer wordt op de scholen ingezet in het kader van maatschappelijke diensttijd (MDT). De scholen hebben hiervoor een subsidie van ZonMW ontvangen.

Citytrainer 

Wethouder Ufuk Kâhya van Talentontwikkeling is blij dat Citytrainer nu ook op scholen wordt aangeboden. “We willen graag dat jongeren in onze gemeente hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Citytrainer biedt daarvoor mooie kansen. Jongeren leren er hun talenten ontdekken, ontmoeten nieuwe mensen en zijn van betekenis voor de samenleving. Het is een ervaring die de jongeren helpt bij het maken van keuzes voor de toekomst.”

Door: Nationale Onderwijsgids