Haagse jongeren starten zoektocht naar hun roots in Nederlands-Indië

Het Nationale Theater en Tracing Your Roots bieden Haagse jongeren (16 - 25 jaar) met wortels in Voormalig Nederlands-Indië de mogelijkheid een persoonlijke zoektocht naar hun wortels te starten. Een unieke kans voor jongeren waarvan de ouders, grootouders of zelfs generaties daarvoor, roots hebben in voormalig Nederlands-Indië. Dit meldt het Nationale Theater.

Regisseur Eric de Vroedt schreef en regisseerde De eeuw van mijn moeder ; een voorstelling over zijn eigen Indische moeder. Een familieverhaal over de migratie van de voormalige kolonie naar Nederland en de zoektocht naar identiteit. Naar aanleiding van deze voorstelling geeft Het Nationale Theater twintig jongeren de kans hun eigen wortels de onderzoeken in het project De eeuw van mijn voorouders.

Persoonlijke zoektocht 

Initiatiefnemer en theatermaker Dimphna van Kempen: “ Het leek ons mooi om rondom deze voorstelling een persoonlijke zoektocht te maken met jongeren. We willen het met hen hebben over de kracht van het vertellen en zwijgen. Er is heel veel niet uitgesproken voor derde en vierde generatie jongeren wiens ouders, grootouders of zelfs generaties daarvoor, roots hebben in voormalig Nederlands-Indië.”

Onder begeleiding van Yvette Kopijn van Tracing Your Roots duiken de jongeren in hun eigen familiegeschiedenis. Ze ontdekken hun stamboom, ontrafelen familieverhalen en onderzoeken de kracht van verhalen. Welke vragen hebben de jongeren altijd al aan hun (groot)ouders willen stellen over het familieverleden? En welke antwoorden liggen er in de stilte?

Waar kom je vandaan? 

Van Kempen: “ De vraag ‘waar kom je vandaan?’ wordt vaak als een ingewikkelde vraag gezien terwijl het ook een heel wezenlijke vraag is voor jezelf. Waar kom ik vandaan? Waar liggen mijn roots? Wat betekenen die voor mij en hoe hebben die nog steeds invloed op mij. Zeker voor een land dat niet meer in die hoedanigheid bestaat. Je kunt niet meer terug naar voormalig Nederlands-Indië om het daar uit te zoeken.’’

Theatrale vorm 

De opgegraven verhalen en geschiedenissen worden vervolgens onder begeleiding van drie theatermakers omgezet naar een theatrale vorm. De uitkomsten worden gedeeld met de families tijdens een diner. Op 15 en 16 september zijn de zoektochten te zien in de foyers van de Koninklijke Schouwburg, die tijdens de voorstelling De eeuw van mijn moeder omgebouwd worden tot Labs waar theatrale interventies te zien zijn.

Van Kempen: “Nu hoorde ik laatst van een jongen: ‘ Ik voel mij eigenlijk niet Indisch genoeg om mee te doen aan dit onderzoek. Ik heb alleen maar een opa die daar is geboren.’ Nou ja, dat is in principe al genoeg. Daar gaat precies het onderzoek over. Wat is Indisch? Hoe Indisch moet je zijn? Waar liggen jouw roots? ”

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Nationale Theater