Oorlogswinter van Jan Terlouw is vijftig, boek krijgt daarom nieuwe theaterversie

De vijftigste verjaardag van het jeugdboek Oorlogswinter van Jan Terlouw wordt gevierd met een nieuwe theaterversie. Het stuk wordt gemaakt door Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle. De voorstelling gaat in première op tweede kerstdag en zal daarna tot eind maart door het hele land te zien zijn.

Omdat het een jeugdvoorstelling is, zijn de meeste shows matinees. Nu er minder mensen in de zaal mogen zitten vanwege de 1,5 meterregel worden - in elk geval tot 15 januari - op sommige dagen extra voorstellingen in de ochtenduren gepland.

Oorlogservaringen 

Jan Terlouw schreef het boek in 1972. De schrijver baseerde het verhaal op zijn eigen oorlogservaringen. De nu 90-jarige Terlouw was twaalf toen de hongerwinter uitbrak. Van Oorlogswinter werden alleen al in Nederland bijna een half miljoen exemplaren verkocht. Het verhaal werd vertaald in zestien talen. Het boek werd bekroond met een Gouden Griffel en verscheidene buitenlandse boekenprijzen.

Meerdere malen in theater of op witte doek 

Het verhaal werd al meerdere malen bewerkt voor het theater of het witte doek. In de jaren zeventig maakte de VARA een serie, met onder anderen Ton Lensink, Andrea Domburg en Joost Prinsen in de hoofdrollen. Regisseur Martin Koolhoven maakte in 2008 een speelfilmversie van de roman. De film trok in Nederland rond de 850.000 bezoekers en werd op een haar na genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse productie.

Door: ANP