Examens digitaal verzenden voorlopig nog niet aan de orde

Demissionair onderwijsminister Arie Slob vindt de digitale verzending van examens voor de tweede correctieronde nog steeds geen goed alternatief voor papieren verzending. Vanuit de Tweede Kamer klinkt de roep om digitale verzending van examens. Dit vanwege het feit dat er de laatste jaren enkele gevallen bekend zijn van het ‘kwijtraken’ van papieren examens. Dit meldt VOS/ABB.

Slob vindt juist dat digitale verzending veel werk kost, met name voor de scholen. Ook kleven er digitale risico’s aan. “Het vraagt bijvoorbeeld dat per vak al het examenwerk op elke school gescand moet worden. Daarvoor moeten niet alleen docenten of andere medewerkers beschikbaar zijn, maar ook voldoende machines die scans maken van goede kwaliteit.”

Volledig digitaal in de toekomst 

Uit overleg met andere instanties, waaronder de VO-raad, wijst Slob erop dat de mogelijkheid dat volledige digitale centrale examinering in de toekomst een uitkomst biedt. Daarmee wordt op dit moment in een pilot ervaring opgedaan. Dit gebeurt binnen het vmbo. Na de volgende examenperiode is daar zeer waarschijnlijk meer over bekend. 

Door: Nationale Onderwijsgids