GoodMood toont behoefte aan ontmoeting onder studenten, zeker in coronatijd

Ruim 1600 Bredase studenten hebben zich de afgelopen twee weken aangemeld voor een van de ruim 80 verschillende activiteiten van GoodMood. Daarmee is deze eerste editie van het evenement een succes te noemen. Het geeft ook aan dat studenten in Breda een grote behoefte hebben aan ontmoetingen. Dit meldt de gemeente Breda.

Twee weken lang – van maandag 8 t/m donderdag 11 november en van maandag 15 t/m donderdag 18 november – konden studenten van BUas, Avans Hogeschool, Curio en De Rooi Pannen deelnemen aan GoodMood. De 80 activiteiten hielpen studenten bij hun ontdekkingstocht naar wat er te doen is in de stad. In een rijk gevarieerd programma leerden ze zichzelf én nieuwe mensen kennen. Er waren gratis activiteiten op het gebied van sport, groen & duurzaam, ontmoetingen, DIY, clubs & spel, verdieping of kunst & cultuur.  

Mentale gezondheid studenten

GoodMood kwam gelijktijdig met het landelijke onderzoek naar de mentale gezondheid van studenten. Het onlangs verschenen rapport bevestigt de zorgen die hierover zijn: meer dan de helft van de studenten ervaart eenzaamheid, prestatiedruk, stress en slaapproblemen. De coronacrisis heeft mogelijk gezorgd voor een toename van psychische klachten als angst en somberheid. 

Echt contact maken

Gemeente Breda, BUas, Avans Hogeschool, Curio en De Rooi Pannen gingen samen rond de tafel om studenten een positieve impuls te geven aan hun fysieke en mentale welzijn. Wethouder Arjen van Drunen (Leren): “Het is mooi dat we met onze activiteiten een grote groep studenten de mogelijkheid hebben kunnen bieden om medestudenten én de stad beter te leren kennen. Alle coronarichtlijnen maken het nu al lange tijd moeilijk voor studenten om echt contact te maken. Samen met hen en de onderwijsinstellingen blijven we ook de komende periode zoeken naar mogelijkheden om te voorkomen dat studenten in een isolement of gevoel van eenzaamheid terecht komen. Het landelijk onderzoek naar de mentale gezondheid van studenten heeft andermaal aangetoond dat we hier op moeten blijven inzetten.” 

“Voor BUas was het heel belangrijk om studenten de gelegenheid te geven om vaker samen te kunnen zijn, elkaar beter te leren kennen, aandacht te hebben voor elkaar en samen de draad weer op te pakken. Dit project smaakt naar meer, nut en noodzaak zijn bewezen!”, zegt Wicher Meijer (BUas). 

Nieuw ontdekte intresses 

Studenten spraken zich uit over de behoefte aan contact onder elkaar: “Dit evenement haalt me echt uit mijn kleine wereldje. Ik woon al 2 jaar in Breda, weet waar de kroegen zitten, maar ik heb niemand om mee op pad te gaan!” Een studente van Avans zegt: “Ik heb mezelf gedwongen mijn sociale angst te overwinnen door in mijn eentje aan dit programma mee te gaan doen. Ik heb echt mensen leren kennen, zo fijn!” Enthousiaste reacties waren er ook over nieuw ontdekte interesses. Een student van AKV|St. Joost vertelde: “Ik heb zo genoten van de boswandeling en het inspirerende verhaal van de gids, dat ik overweeg bij het IVN te gaan. Haha, wie had dat gedacht” 

Open over depressie 

De activiteiten zijn ten einde gekomen, maar de tentoonstelling ‘Open over depressie’ van de stichting Open Mind is nog tot en met 6 december op het Chasseveld te bezoeken.  

Door: Nationale Onderwijsgids