SvPO-bestuur weer naar rechter om publicatie inspectierapporten te voorkomen

De Scholen voor Persoonlijk Onderwijs in Amsterdam, Hoorn en Utrecht zijn dit voorjaar door de Onderwijsinspectie als zeer zwak beoordeeld. Afgelopen maandag stapte de SvPO-directie naar de rechter om af te dwingen dat de nieuwe rapporten van de Onderwijsinspectie niet openbaar zullen worden gemaakt. Dit meldt de AOb.

Tijdens de zitting werd alvast duidelijk dat de inspectie “serieuze problemen” ziet voor zowel leerlingen als docenten. Daarom vindt de Onderwijsinspectie het vooral in hun belang dat de rapporten openbaar komen. Het bestuur van SvPO echter is het niet eens met het oordeel van de inspectie. Volgens hen zijn er “objectieve resultaten die door de inspectie worden genegeerd. De opstroom en doorstroom liggen boven de norm.” Openbaarmaking van de rapporten bezorgt de scholen “onherstelbare reputatieschade”, vindt het bestuur.
 
Naast zorgen over de begeleiding van leerlingen en de lessen is er ook flinke kritiek op het financiële beheer. Alleen de school in Kapelle, die als eerste is opgericht, laat goede resultaten zien volgens de inspectie. Voor de SvPO-vestiging in Utrecht is het de tweede keer dat het een oordeel ‘zeer zwak’ heeft gekregen van de Onderwijsinspectie. Hiermee is de kans op een financiële sanctie groot.
 
Binnen twee weken bepaalt de rechter of en wanneer de rapporten door de inspectie openbaar mogen worden gemaakt.
 

Tweede rechtszaak

Naast dit dossier heeft het SvPO-bestuur ook een civiele zaak aangespannen bij de rechtbank in Den Haag voor alle acht scholen van SvPO. Hiermee wil SvPO de rechter een inhoudelijk oordeel laten vellen over de inspectie-onderzoeken. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids