Actiegroep Minister van Kinderen biedt koffer aan in Den Haag

Vandaag om 13.40 uur zullen Cees Hoefnagels en Nicky Schijvens van de actiegroep Minister van Kinderen een koffer aanbieden bij de Vaste Kamercommissie VWS in Den Haag. Deze koffer bevat materiaal afkomstig van kinderen, zoals hun meningen over wat zij verwachten van een Minister van Kinderen. Hiermee willen zij de Tweede Kamer ervan overtuigen dat het naleven van de rechten van kinderen een uitgangspunt wordt voor het nieuwe kabinet. Daarom stellen zij, dat er een minister van Kinderen moet komen die hierop toeziet. Dit meldt PR Matters.

Rechten van het Kind

De actiegroep doet een dringend verzoek aan het Kabinet om de Rechten van het Kind na te leven. Bij alle maatregelen die betrekking hebben op kinderen, moeten de belangen van het kind de eerste overweging vormen (Art. 3). Een Minister van Kinderen moet ervoor zorgen dat er bij belangrijke onderwerpen geluisterd wordt naar kinderen en dat het kinderrechtenverdrag wordt nageleefd. Een kwart miljoen kinderen in Nederland leeft in armoede, er zijn lange wachtlijsten voor kinderen die dringend hulp nodig hebben, en op jaarbasis hebben veel meer dan 100.000 kinderen te maken met mishandeling. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Nederland heeft het Kinderrechtenverdrag getekend maar leeft dit jaar in jaar uit, kabinet na kabinet, niet na, zo constateert de actiegroep.
 

Minister van Kinderen

Begin 2021 heeft Cees Hoefnagels het initiatief ‘Minister van Kinderen’ genomen waarbij hij samen met een groep van 70 personen een pleidooi heeft geschreven over waarom er in Nederland een Minister van Kinderen nodig is. Omdat de overheid het zo moeilijk vindt om naar de mening van kinderen te luisteren, overhandigt de actiegroep een koffer vol met meningen van kinderen, in hun eigen taal.
 
Door: Nationale Onderwijsgids