OCW vaag over plan om middelbare scholen na meivakantie volledig te openen

Leerlingen in het voortgezet onderwijs zouden na de meivakantie weer volledig naar school moeten kunnen, volgens ministers Koolmees, Hoekstra en Van ’t Wout. Uit een reactie van het ministerie van OCW wordt echter niet duidelijk of de middelbare scholen na de meivakantie daadwerkelijk volledig opengaan. Het Outbreak Management Team (OMT), vakbond CNV Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond (AOb) zijn bovendien geen van allen enthousiast. Dit meldt VOS/ABB.

Middelbare scholieren krijgen nu nog minstens een dag in de week fysiek onderwijs. Zij zouden volgens de zogenoemde sociaaleconomische trojka weer volledig naar school kunnen als daar de afstandsregel wordt losgelaten. De ministers wijzen erop dat jongeren van 13 tot 17 jaar nergens onderling 1,5 meter afstand hoeven te houden, behalve op school.
 

Jongeren minst kwetsbaar voor corona

Achterstanden die leerlingen nu oplopen, kunnen volgens Koolmees, Hoekstra en Van 't Wout leiden tot permanente economisch schade. De bewindslieden wijzen er verder op dat jongeren het minst kwetsbaar zijn voor het coronavirus, maar het zwaarst worden geraakt door de maatregelen. Veel jongeren zijn mentaal "aan het eind van hun latijn". Het zou ook daarom niet verantwoord zijn deze groep achter in de rij te zetten als er ruimte is voor versoepelingen.
 

Wat vindt het ministerie van Onderwijs?

VOS/ABB heeft het ministerie van Onderwijs gevraagd wat het plan van de ministers concreet betekent voor de scholen. Een woordvoerder van het ministerie meldt slechts dat het ministerie vindt dat het voortgezet onderwijs voor alle leerlingen “weer snel” en “verantwoord” open moet en dat deze wens wordt gedeeld door het kabinet. Het blijft vaag of het onderwijsministerie achter het plan van de ministers staat om de middelbare scholen direct na de meivakantie weer volledig te openen zonder handhaving van de 1,5 meter afstand, of dat het OCW dit pas op een later moment als een mogelijkheid ziet, aldus VOS/ABB.
 
Wel zegt de OCW-woordvoerder dat het OMT aangeeft dat het nu nog niet kan. “We betrekken dit bij het eerstvolgende besluitvormingsproces, zoals aangegeven in de Kamerbrief.”
 

Grote twijfels bij onderwijsvakbonden

Vakbond CNV Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond (AOb) zijn sowieso niet enthousiast over de volledige heropening van de scholen, zonder dat leerlingen onderling nog anderhalve meter afstand hoeven te houden. CNV Onderwijs noemt het idee “waardeloos en ridicuul”: “We zitten met slecht geventileerde lokalen die gewoon nog niet op orde zijn.” De AOb heeft ook twijfels: “Wij vinden het verantwoord als het OMT het verantwoord vindt.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids